TÁMOP 3.1.4-12 információk

A TÁMOP 3.1.4-12 kiírással kapcsolatosan az ESZA tájékoztatót tartott 2012. augusztus 2-án. A tájékoztató rövid, vázlatos összefoglalóját alább olvashatja.
A pályázat részleteit az NFU honlapján találja, itt: TÁMOP 3.1.4-12 Innovatív iskolák fejlesztése

Az ESZA tájékoztatóján elhangzottak:

 • Ebben a pályázatban intézmények pályázhatnak (korábban a fenntartók), vagyis az iskolaigazgatók kezében van a lehetőség. Ennek köszönhetően várhatóan sokkal több lesz a pályázat, mint korábban. Ezért a pályázat elbírálása nem szakmai lesz, hanem automatizált, normatív, vagyis csak azt fogják nézni, hogy a pályázat megfelel-e a beadási követelményeknek, szakmailag nem vizsgálják.
 • A pályázatokat sorrendben bírálják, ezért annak van esélye, aki az első napon beadja.
 • Pályázatírás díja nem elszámolható (megjegyzés: erre viszont a Stiefel-nek van megoldása - próbálja ki!)
 • Támogatás felső határa 300 millió, de max. 500ezer/bevont diák (ha egy diák két programon is részt vesz, attól még egy diáknak számít).
 • A pedagógusok számát tekintve az aktív pedagógusok száma számít.
 • 30 fős tantestületi létszám alatt 6 db kötelező képzés van, 30 fő felett 27 db. A képzéseken feladatellátási helyenként minimum 3 főnek kell részt vennie. Szakvizsgára felkészítő képzés nem fér bele ebbe a pályázatba, mert az legalább 200 órás képzés és max. 120 órásak számolhatók el. Tanács az iskoláknak: a képzéseket és jó gyakorlatot a Szolgáltatási Kosárból válasszák.
 • Feladatellátási hely meghatározása: az számít külön feladatellátási helynek, ami külön szerepel az Alapító Okiratban. A feladatellátási helynek relevánsnak kell lennie, tehát pl. óvodai feladatellátási hely nem pályázhat.
 • A pályázatban kétféle csoportosítás van: 1. feladatellátási hely szerint (A, B) - 2. intézményi szinten (C, D)
 • E pont: Együttműködés - Legalább 3 tagból álló hálózatot kell kiépíteni, ami lehet a már meglévő is, vagy az iskolához közeli alapítvány. Javaslat: ne írjanak be konkrét szervezetet, inkább azt a tevékenységet, amelyben az együttműködést kialakítják, hogy ne kelljen a megvalósítás alatt változást bejelenteni. Ráadásul ezeket a pedagógiai programban is szerepeltetni kell - ott sem szabad konkrét cégeket, intézményeket megnevezni, tágan kell fogalmazni - a 6-os pontban tulajdonképpen le van írva, hogy mit kell beírni.
 • A projekt kezdésének dátuma: beadási határidő + 5 hónap (leghamarabb 2013. 02. 15., ha marad a 2012. 08. 15-ei beadási határidő) - valószínűleg el fogják tolni a beadási határidőt, de ezt nem mondták ki konkrétan.
 • A projektmenedzser alkalmazotti jogviszonyban kell legyen, a pénzügyi vezető lehet megbízással. Projektasszisztenseket is lehet alkalmazni megbízással. 25 milliós pályázat fölött kötelező szakmai vezető alkalmazása, aki lehet közalkalmazott, köztisztviselő, kormánytisztviselő.
 • A pályázat utófinanszírozású, de lehívható 25% előleg, majd folyamatos elszámolással végiggörgethető a pénzek lehívása minimum 10%-onként (de legalább 200ezer forintonként). Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy az utolsó 5%-ot kell az iskolának megfinanszírozni, amire megoldást kell találni (erre is lesznek javaslataink hamarosan). Ha előleget hívnak le, akkor legkésőbb 6 hónap múlva be kell adni az első kifizetési igényt. Kifizetés 45 napra van, ha hiánypótlást kell beadni, akkor hiánypótlás elbírálása + 45 nap (az elbírálás 8-15 nap).
 • Az időszakos beszámolók nem csak pénzügyi beszámolók (mint korábban), hanem szakmai beszámolót is kell készíteni, de erre van formanyomtatvány.
 • Eszközök: Célcsoport számára biztosított támogatás költségeiből 15% és az ERFA terhére még 5% eszköz számolható el.
 • Ahol nincs maximált összeg megjelölve, ott a jellemző piaci árakkal kell kalkulálni.
 • Fontos, hogy minden költséghez legyen szakmai tevékenység tervezve, különben nincs alátámasztva a költségvetés.

Siessen, és 2012. augusztus 8-ig juttassa el hozzánk kitöltött adatlapját, hogy segíthessünk a pályázat megírásában!Copyright © Stiefel Eurocart Kft., 2009.