Rólunk írták

2011. március 4.

Ritka Betegségek Világnapja 2011


Untitled document

Idén negyedik alkalommal került megrendezésre a magyarországi Ritka Betegségek Világnapja a RIROSZ (Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetsége) szervezésében.

Untitled document

Meglepő lehet bárki számára, hogy míg egy-egy ritka betegség esetleg csak 500, 100 vagy akár csak 15 embert érint Magyarországon, a több mint 5.000 ritka betegség esetében összesen már mintegy 800.000 ember érintett. Az EURORDIS által nemzetközi szinten koordinált Ritka Betegségek Világnapja célja, hogy közös problémáikra felhívja a figyelmet.

Az egész napos rendezvénynek már harmadik éve a Magyar Mezőgazdasági Múzeum ad otthont február utolsó hétvégéjén a budapesti Vajdahunyadvár Barokk Palotájában. A 2011. évi Ritka Napnak külön rangot adott, hogy a magyar Európai Uniós elnökség hivatalos rendezvényének címét is elnyert, valamint hogy Dr. Réthelyi Miklós Nemzeti Erőforrás Miniszter elvállalta a fővédnökséget és személyesen nyitotta meg az eseményt.

A sokszínű program éppúgy élményt nyújt a kisgyermekes családoknak a jól felszerelt játszósarokkal, ahogy a nagyobbaknak a szórakoztató programokkal vagy hasznos ismereteket az egészségügy prominens képviselőinek a megrendezésre kerülő szakmai konferenciával.

A nagyszerű múzeumi adottságokat és a gyönyörű környezetet kihasználva már harmadik éve rendezi meg a Cri Du Chat Baráti Társaság, a RIROSZ tagszervezete, a „Ritka Szépségek Gyűjteménye” elnevezésű kiállítást a január elején meghirdetett országos művészeti pályázatára beérkezett alkotásokból.

A kiállítás célja, hogy az alkotásokon keresztül is megmutassuk a ritka betegséggel élők sokszínű világát és értékteremtésre, szemet gyönyörködtető művek létrehozására való képességüket. A programnak indulása óta állandó támogatója a Stiefel Eurocart Kft., ahol a cégvezetés különös érzékenységgel állt a ritka betegséggel élők ügye mellé.  A kiállítás megrendezése nem is lenne lehetséges a Stiefel Eurocart Kft. által rendelkezésre bocsátott és odaszállított kiállítási installáció nélkül, ugyanakkor jelentős segítséget nyújtanak az alkotók díjazásához, megajándékozásához is. Nem elhanyagolható ugyanakkor a cég profiljába vágó azon segítségnyújtás sem, mellyel betegszervezetek bemutatkozását, programok ismertetését teszik lehetővé kiváló minőségű fóliázott poszterek, táblák elkészítésével.

Megköszönve az eddig tapasztalt bizalmat és támogatást, bízunk benne, hogy a jövőben is hasonlóan sikeres együttműködésre lesz lehetőségünk a Stiefel Eurocart Kft.-vel.

Bencsikné Mayer Mónika
Cri Du Chat Baráti Társaság
ElnökCopyright © Stiefel Eurocart Kft., 2009.