GPS, tervezés, térkép, atlasz

Miért kell térkép a GPS mellé?

2010. július 2.

Vakon követte a GPS-t - elpusztult az autóritkaság


Untitled document

http://www.technet.hu/hir/2010.06.17

Egy német író féltve őrzött Rolls-Royce Silver autója esett áldozatul a GPS utasításait vakon követő 85 éves sofőr manőverének. Az író szívrohamot kapott, mikor kiderült, hogy az autóritkaság totálkáros.

Untitled document A német író, Josef Rossfeldt büszkesége volt 1953-as Rolls-Royce Silver típusú autója, melyből már csak két példány létezett. Ám egy 85 éves sofőr vakon követte GPS-e tanácsait, mely arra utasította az idős autóst, hogy forduljon meg U-alakban az egyik bajor autóúton. A férfi követte a navi parancsát, és így belerohant az autóritkaságot vezető íróba. A balesetben senki sem sérült meg, de az értékes autó totálkáros lett. A történtek hatására Rossfeldt pedig szívrohamot kapott. Az író felépült a szívrohamból, de az autót már nem lehet helyrehozni.

Nem ez az első eset, hogy az autós azért került bajba, mert vakon engedelmeskedett az autós navigáció utasításainak: egy brit férfi a GPS utasításait követve nekiment, majd félig átszakított egy sziklaszirt szélén felállított kerítést. A negyvenhárom éves autós közelben lakó rokonait szerette volna meglátogatni, a navi viszont egy keskeny gyalogösvényt javasolt. Az egyébként hivatásos sofőrként dolgozó férfi vakon követte az utasítást és kis híján belehajtott egy szakadékba.

Egy német kamionsofőr pedig figyelmen kívül hagyta a tiltó táblákat, és ráhajtott egy keskeny és meredek vidéki útra.A hivatásos sofőr - akinek nevét nem hozták nyilvánosságra - beszorult teherautójával az út alján lévő kanyarba, ahol egy kis hidacska alatt kellett volna áthajtania. A szemtanúk döbbenten figyelték, ahogy a sofőr igyekezett kiszabadítani a beragadt kamiont. A teherautót végül csak vontatókocsival sikerült megmenteni szorult helyzetéből.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint főként a fiatal sofőrökre jellemző, hogy vakon követik autós navigációjuk utasításait. A probléma olyan komoly, hogy a statisztikák szerint Nagy-Britanniában eddig 300 ezer autós balesete írható a túlzott navihasználat számlájára.


Copyright © Stiefel Eurocart Kft., 2009.