GPS, tervezés, térkép, atlasz

Miért kell térkép a GPS mellé?

2010. február 23.

Egy sífutópályára irányított Ausztriában egy japán családot az autó navigációs rendszere


Untitled document

sitv.hu 2010.02.21

Óvatosan használja a GPS-t, aki az Alpokba készül síelni, mert kellemetlen tréfát tudnak űzni a navigációs rendszerek a kevésbé körültekintő autósokkal.
A hétvégén vicces dolog történt például egy japán családdal. Münchenből szerettek volna Galtürbe elautózni, de a szálloda helyett egy sífutópályán kötöttek ki.

Untitled document

Az 50 éves japán a felségével és a két gyerekével utazott az autóban, és lelkesen követte a GPS utsításait. Mivel még soha nem járt ezen a vidéken nem tűnt fel neki, hogy a Paznauntal helyett (itt fekszik Galtür, egyébként csodaszép helyen...) a Lechtalba irányítja a masina. Még akkor sem lett gyanús neki a dolog, amikor a 'gépi hang' leküldte a főútról egy javas összekötő útra. Csak akkor észlelte, hogy baj van, amikor 2 sífutó jött szembe...
A mellékútat ugyanis, amit a navigációs rendszer kinézett magának minden ősszel lezárják, és télen sífutónyomot fektetnek rá. 300 métert ment befelé a sífutópályán szegény japán sofőr, amikor elásta magát az autó. Állítólag majdnem 2 óra volt, mire kiásták...
Galtürt érdekes módon más útvonaltervezők sem ismerik, érdemesebb Ischgl-t megcélozni ilyen esetben. Az Alpok egyébként is tele van olyan hágókkal, mit télen lezárnak, és sajnos a navigációs rendszerek sokszor ezekről a lezárásokról sem vesznek tudomást.

Nem árt, ha a csúcstechnika mellett egy pár ezer forintos térképet is vásárol az ember indulás előtt!!Copyright © Stiefel Eurocart Kft., 2009.